Skip to content
5.6.2020

Lippujuhlan päivä 4.6.2020 Lapualla

Lapualla vietettiin puolustusvoimain lippujuhlan päivää Lapuan tuomiokirkon sankarihautausmaalla. Ilmassa oli historian siipien havinaa, kun sankarivainajien lisäksi muistettiin myös unkarilaisen vapaaehtoispataljoonan saapumista Suomen avuksi talvisotaan hieman yli 80 vuotta sitten.

Monet maat ilmaisivat Suomelle myötätuntonsa ja lupasivat apua talvisodan puhjettua. Unkari oli yksi konkreettista apua lähettäneistä maista.  Unkarilaisten suurta auttamishalua kuvaa, että peräti 25 000 henkilöä oli ilmoittautunut lähtemään vapaaehtoisina Suomen tueksi sotaponnisteluihin. Euroopan sotatilan aiheuttamien liikkumisvaikeuksien vuoksi vain 341 miehen pataljoona ehti perille. Joukko sijoitettiin koulutettavaksi Lapualle, mutta se ei koskaan ehtinyt rintamalle ennen talvisodan päättymistä.

Lippujuhlan päivän tilaisuus alkoi tuomiorovasti Salomäen pitämällä kenttähartaudella. Sen jälkeen laskettiin kukkalaitteet 1939-1944 sodissa kaatuneiden muistomerkille sekä unkarilaisen pataljoonan muistokilvelle. Tilaisuus päättyi lippujuhlan päivänä ylennettyjen ja palkittujen huomioimiseen.

Tilaisuudessa olivat mukana reserviläisjärjestöjen lisäksi myös Suomi-Unkari -seuran paikallisyhdistykset, Lapuan tuomiokirkkoseurakunta sekä Lapuan kaupunki.

Neljä sotilasta keskustelemassa Lapuan tuomiokirkon pihassa.

Viimeinen käskynjako ennen h-hetkeä. Kuvassa vasemmalta ylik res Salomäki, ylil res Tauriainen, ev evp Pöysti ja kapt res Ulvinen. Kuva: Samuli Pöntinen

Kuvassa kolme sotilasasta laskemassa kukkalaitetta Lapuan sankarihautasmaalla 1939-1944 sodissa kaatuneiden muistomerkille.

Lapuan reserviläisten ja Lapuan reserviupseerikerhon seppelpartio laskemassa seppelettä 1939-1945 sodissa kaatuneiden muistomerkille. Kuvassa yhdistysten puheenjohtajat ylil res Tauriainen (vas), ja ltn res Talvitie (oik) sekä keskellä ev evp Pöysti. Kuva: Samuli Pöntinen.

Kuvassa sotilas on laskemassa seppelettä muistomerkille, ja kaksi sotilasta on muistomerkin edessä kunniavartiossa.

Suomi-Unkari -seuran seppeleen laski kers res Bálint Berki. Kunniavartiossa kapt res Ulvinen ja ylik res Salomäki. Kuva: Samuli Pöntinen

Kuvassa etualalla Lapuan reserviläisten lippu ja sen takana muita lippuja. Taaempana kirkon portaiden edessä seisomassa ihmisiä, joista osa on sotilasasuissa.

Lapuan reserviläisjärjestöt huomioivat lippujuhlan päivänä ylennetyt ja palkitut. Kuvassa vasemmalta kapt res Latomäki, ylil res Tauriainen, kapt res Ulvinen ja ltn res Saarinen. Kuva: Samuli Pöntinen